Dowód pomocy!
janas: Wykaż, że dla dowolnych liczb rzeczywistych x, y, , jeżeli y≠z i x
2+y
2=(x+y−z)
2,
| | x2+(x−z)2 | | x−z | |
to |
| − |
| =0 |
| | y2+(y−z)2 | | y−z | |
Proszę o pomoc, robiłem miliony przekształceń w różne strony i nic...
5 maj 16:23
ICSP: skoro
x
2 + y
2 = (x+y−z)
2
to
x
2 = (x + 2y − z)(x − z)
oraz
y
2 = (2x + y − z)(y − z)
zatem
| | x2 + (x−z)2 | | x − z | |
L = |
| − |
| = |
| | y2 + (y−z)2 | | y−z | |
| | (x−z)(x + 2y − z + x − z) | | x − z | |
= |
| − |
| = |
| | (y − z)(2x + y − z + y − z) | | y−z | |
| | x − z | | x − z | |
= |
| − |
| = 0 |
| | y−z | | y−z | |
5 maj 16:34
janas: a moglbys jeszcze wytlumaczyc jak doszedles do tego ,że x2=... i y2=...
5 maj 16:37
ICSP: wyznaczyłem z założenia
Przecież napisałem :
skoro:
...
to:
...
To są naprawdę proste przekształcenia na poziomie pierwszej klasy liceum.
5 maj 16:41
a7: zwyczajnie można to zrobić tak: wyliczamy z
2
z
2=2xz+2yz−2xy i teraz po podstawieniu
| | 2x2−2xz+2xz+2yz−2xy | | x−z | |
L= |
| − |
| |
| | 2y2−2yz+2xz+2yz−2xy | | y−z | |
| | (x2−yz−xy)(y−z)−(x−z)(y2−xz−xy) | |
L= |
| |
| | (y2+xz+xy)(y−z) | |
L=0
L=P
===
5 maj 17:00
a7: PS. z2 wyliczamy tak
x2+y2=(x+y−z)2
x2+y2=(x+y)2−2(x+y)*z+z2
x2+y2=x2+2xy+y2−2xz−2yz+z2
z2=2xz+2yz−2xy
5 maj 17:13
a7: PS.2
x2 wyznaczamy tak
x2+y2=x2+2xy+y2−2xz−2yz+z2
x2=x2+2xy−xz−xz−2yz+z2
x2=x(x+2y−z)−z(z+2y−z)
x2=(x+2y−z)(x−z)
5 maj 17:18