ZWf
Hermes: | | Ix − 7I | | x | | Ix + 7I | |
Wskaż zbiór wartości funkcji f(x) = |
| = |
| + |
| . |
| | x − 7 | | IxI | | x + 7 | |
Ktoś mi powie od czego mam zacząć?
5 maj 15:21
ICSP: to nie jest funkcja.
5 maj 15:22
Hermes: To czym yo jest? tam zamiast = ma być +
5 maj 15:23
ICSP: z plusem to już będzie funkcja
Rozpatrujesz ją w 4 przedziałach:
x ≤ −7
x ∊ (−7 ; 0]
x ∊ (0 ; 7]
x > 7
5 maj 15:25
Hermes: ale, że mam liczyć pochodną w każdym przedziale?
5 maj 15:27
Jerzy:
Nie. Ustalasz, jaki jest wzór funkcji w tych przedziałach.
5 maj 15:31
Jerzy:
15:25 , złe przedziały, x = 7 nie należy do dziedziny funkcji.
5 maj 15:33
Jerzy:
No i jeszcze x = 0 też nie należy do dziedziny.
5 maj 15:34
ICSP: Nie ustaliłem jej to i o niej zapomniałem .
Wywalić końce i przedziały będą dobre.
5 maj 15:35
Hermes: No tak znaczy sprawdziłem sobie to wszystko i wychodzi mi
1) f(x) = −3
2) f(x) = −1
3) f(x) = 1
4) f(x) = 3
Czyli funkcja to te 4 punkty?
5 maj 15:35
ICSP: Funkcja przyjmuje tylko 4 wartości.
5 maj 15:36
Jerzy:
Zwf = {−3,−1,1,3}
5 maj 15:38