Trapez prostokątny o podstawach a i 2a
Mmmmm: Trapez prostokątny o podstawach długości a i 2a oraz krótszym ramieniu równym a podzielono
odcinkiem równoległym do podstaw ma dwa trapezy podobne. Uzasadnij że pola tych trapezów są
równe a2/2 i a2
Jak się zabrać do tego? Rozumiem że w środku tego trapezu jest kwadrat, ale czy to coś pomaga?
5 maj 14:43
a7:

trapezy są podobne czyli
h=a
√2−a=a(
√2−1)
| | (aP{2}+a)*(a√2−a) | | a2 | |
P1= |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | (3a2) | | a2 | |
P2=P−P1= |
| − |
| =a2 |
| | 2 | | 2 | |
c.n.u.
5 maj 15:23
a7: tam oczywiście h=h1 , a w obliczaniu P1 powinno być a√2 zamiast aP{2},
P to pole całego trapezu x to zielony odcinek dzielący trapez na trapezy podobne
5 maj 15:29
Eta:

Można też tak :
Z treści zadania : |EF|=
√2a*a= a
√2 −− średnia geometryczna długości podstaw
| | 2a | |
to skala podobieństwa k= |
| = √2 |
| | a√2 | |
| | P2 | |
więc |
| =k2=2 ⇒ P2=2P1 |
| | P1 | |
P=P
2+P
1 ⇒ P=3P
1
=====================
i po ptokach
5 maj 15:39