funkcje
adam:

Dzień dobry.
Mam wykres taki jak na rysunku, jest to pochodna funkcji f(x)= ctg(2x) w przedziale <0, π/2>
(czyli −2 csc
2(2 x)). Czerwone kropki oznaczają granice przedziału. Mam teraz na tej
podstawie powiedzieć co nieco o tej funkcji i chciałbym, żeby ktoś mądrzejszy to sprawdził.

Pochodna funkcji f(x)= ctg(2x) w przedziale <0, π/2> nie jest ani rosnąca ani malejąca, jest
ograniczona z góry (tego jestem pewien najmniej). Wartość największą równą −2 przyjmuje dla
argumentu π/4
5 maj 13:59
ICSP: a co tak w ogóle chcesz zrobić?
5 maj 14:08
adam: Mam określić monotoniczność, określić czy jest ograniczona czy nie oraz znaleźć jej ekstremum
(w sensie tej pochodnej)
5 maj 14:13
ICSP: f(x) = ctg(2x)
Stąd widać, że jest ograniczona od góry przez dowolną liczbę dodatnią. Od dołu nie gdyż
| π | |
f' → −∞ gdy x → 0 (lub też |
| |
| 2 | |
Monotoniczność i ekstrema:
| 8cos(2x) | | π | |
f'' = |
| = 0 ⇒ x = |
| |
| sin3(2x) | | 4 | |
| π | |
f'( |
| ) = −2 i jest to maksimum gdyż druga pochodna zmienia znak z plus na minus |
| 4 | |
| π | | π | |
Monotoniczność przedziałami: najpierw rośnie w (0 ; |
| ) a następnie maleje w ( |
| ; |
| 4 | | 4 | |
5 maj 14:20