matematykaszkolna.pl
Granica Matfiz: Jak taką granicę obliczyć ?
 x3 +1 
lim

IxI  
x→0
5 maj 13:56
ICSP: Nie istnieje. Licz granice jednostronne.
5 maj 13:56
Matfiz: Okej czyli tutaj trzeba policzyć granice z prawej i lewej strony? I co dalej?
5 maj 13:57
Matfiz: z lewej strony wyszło mi +, z prawej tak samo
5 maj 14:00
ICSP: o faktycznie. To jednak istnieje i jest niewłaściwa.
5 maj 14:01
Matfiz: Czyli jak na koniec zapisać jak wyszło mi z prawej strony + i z lewej tak samo? emotka
5 maj 14:02
ICSP:
 x3 + 1 
lim

=
 |x| 
5 maj 14:06
Matfiz: A jakby mi wyszła granica z lewej strony − a z prawej + to co wtedy? emotka
5 maj 14:08
WhiskeyTaster: To wtedy granicy nie ma.
5 maj 14:17
Matfiz: Oki dziękuję za wyjaśnienie emotka
5 maj 14:19
WhiskeyTaster: W ogólności jeśli granica prawo i lewostronna są różne, to granica w punkcie nie istnieje.
5 maj 14:20
Matfiz: A skąd mam wiedzieć że granica jest niewłaściwa? Czyli skąd mam wiedzieć że nie da się policzyć granicy w punkcie i muszę policzyć granice jednostronne? Wtedy kiedy nie da się przekształcić wyrażenia i wychodzi w mianowniku 0?
5 maj 14:28
Jerzy: Funkcja ma granicę w punkcie, gdy lewostronna jest równa prawostronnej.
5 maj 14:38
Matfiz: Dziękuję emotka
5 maj 14:39
WhiskeyTaster: Skąd masz wiedzieć, że jest niewłaściwa? Gdy przyjmuje ±. Patrz, co napisał ICSP o 14:01 "To jednak istnieje i jest niewłaściwa". Granice lewo i prawostronne w powyższej funkcji są sobie równe, ale nie są skończone, a więc istnieją, ale są niewłaściwe. Na funkcjach jednej zmiennej tak się bada istnienie granicy w punkcie. A co do przekształcania wyrażenia, to nie ma to żadnego znaczenia.
 1 
Weźmy sobie f(x) =

.
 x2 
 1 
limx → 0 =

=
 0+ 
 1 
limx → 0 =

=
 0+ 
Jak widzisz, nic nigdzie nie przekształcam, a granica wynosi w tym punkcie + i jest niewłaściwa.
5 maj 14:47
Matfiz: a jak mam taką granicę:
 x3 +x 
lim

to szybko mogę policzyć bo x mi się skróci emotka
 x 
x→1
5 maj 14:50
WhiskeyTaster: No tak. Generalnie w przekształcaniu wyrażenia − o którym mówiłeś/aś − chodzi o to, że
 0 
pierwotnie dostajemy symbol nieoznaczony, na przykład

.
 0 
5 maj 14:57
Jerzy:
 1 + 1 
=

= 2
 1 
5 maj 14:57
salamandra: Nie musisz tu nic skracać− wstawiasz 1
5 maj 14:58
Matfiz: A ostatnie pytanie mam, jak na maturze będę musiał policzyć granicę w punkcie to muszę zapisać
 0 
że wychodzi symbol nieoznaczony

? Czy mogę od razu przekształcać i napisać ile wynosi?
 0 
5 maj 14:58
Matfiz: W sumie racja, nie musiałem skracać
5 maj 14:59
WhiskeyTaster: Pewnie, że nie musisz, ale masz do tego prawo. Według mnie, jeśli wychodzi jakiś symbol nieoznaczony, to nie trzeba. Ich raczej interesuje wynik, a nie to, dlaczego sobie przekształciłeś wyrażenie emotka
5 maj 15:05
Matfiz: Dzięki za wyjaśnienie emotka
5 maj 15:07