Dla jakiej wartości parametru a funkcja f jest ciągła w punkcie x_0 = 2?
POMOCY:
a)
| | x2 − 4x + 4 | |
{ |
| dla x ≠ 2 |
| | x2 − 2x | |
f(x) = { a dla x = 2
b)
{ x
3 − x
2 − x dla x ≠ 2
f(x) = { a
2 dla x = 2
Wyszło mi, że f jest ciągła w punkcie x
0 = 2 wtedy i tylko wtedy, gdy:
a) f(2) = 0, czyli a = 2
b) nie umiem

Może ktoś sprawdzić czy a) jest dobrze rozwiązane? Oraz wytłumaczyć i pokazać jak zrobić b)?
Nowy temat i nie mam podanych prawidłowych odpowiedzi...
5 maj 13:51
POMOCY: w b) wyszło mi a = 2. Dobrze?
5 maj 13:53
ICSP: a) a = 0
b) a = ±√2
5 maj 13:56
Jerzy:
a) limx → 2f(x) = 0 , czyli dla x = 2 f(2) = 0 , czyli a = 0
b) f(2) = 8 − 4 − 2 = 2 , czyli a2 = 2 , czyli a = √2 lub −√2
5 maj 14:03
Jerzy:
b) Zauważ,że funkcja x3 − x2 − x w punkcie x = 2 posiada wartość 2, czyli musi być: a2 = 2
5 maj 14:06
POMOCY: Aaa no tak, nie zauważyłem w b) kwadratu. Dziękuję za odpowiedź
5 maj 14:08