ciagi
f123: Niech p
n, dla liczby calkowitej n >= 0, oznacza sume odwrotnosci pierwiastkow rownania
√3x
3 − 9
2nx − 6
3n = 0
z niewiadomoa x. Oblicz sume wszystkich wyrazow ciagu (p
n)
| | x1 + x2 | | 92n | | √3 | | 34n | |
pn = |
| = |
| * |
| = |
| = |
| | x1x2 | | √3 | | −63n | | 33n * −23n | |
Jak teraz mam policzyc te sume?
5 maj 13:15
5 maj 13:16
a7: to będzie chyba suma ciągu a1=−3/8 q=−3/8
?
5 maj 13:18
f123: | | 3 | | a1 | |
a = |
| , wiec |q| < 1 czyli moge liczyc ze wzoru S = |
| ? |
| | 8 | | 1 − q | |
5 maj 13:19
bobi: Ciąg geometrczny
5 maj 13:19
5 maj 13:19
a7: q=3/8
5 maj 13:19
5 maj 13:19
Jiraya:
Suma nieskończonego ciągu geometrycznego
5 maj 13:19
5 maj 13:20
5 maj 13:20