pochodna
mr t:

Punkty A,B,C, D położone są jak na rysunku. Zakładamy, że AB ⊥ BD, CD ⊥ BD oraz |AB|= 5,
|CD|=3, |BD|=11 Niech punkt X należy do odcinka BD.
Wykaż, że suma AX + XC jest najmniejsza ⇔ |∡BXA|=|∡DXC|
Czyli suma ma być najmniejsza, dla trójkątów podobnych...
Założyłem, że v=11−x, n=x, następnie z pitagorasa wyznaczyłem AX i CX przy użyciu zmiennej x,
zrobiłem funkcje sumy przeciwprostokątnych, nastepnie policzyłem jej pochodną i... wyszło źle

Gdzie leży błąd?
5 maj 12:47
a7: a co powinno wyjść?
5 maj 12:50
Jerzy:
Jak to stwierdzić, nie widząc twoich obliczeń ?
5 maj 12:50
mr t: | | 55 | |
Odcinek BX ma mieć długość |
| |
| | 8 | |
5 maj 12:54
mr t: myślałem, że może być błąd w rozumowaniu, nie w obliczeniach
5 maj 12:55
mr t: W ΔBXA bok |AX|=
√x2−22x+146
W ΔXDC bok |CX|=
√x2+9
Pochodna sumy= 4x−22
5 maj 13:07
Jerzy:
A jak policzyłeś pochodną tej sumy ?
5 maj 13:09
mr t: wziąłem, że f(x)=2x2−22x+155 [gdzie f(x) to suma boku AX I CX], czyli opuściłem pierwiastek i
dodałem x2−22x+146 i x2+9
5 maj 13:11
mr t:
5 maj 13:43
Jerzy:
Opuścić można lekcję , ale nie pierwiastek ze wzoru funkcji.
| | 1 | |
Jeśli: f(x) = √x , to f'(x) |
| |
| | 2√x | |
Jesli f(x) = x , to f(x) = 1
5 maj 13:49
ICSP: ale wiesz, że nie można tak dodawać pierwiastków?
5 maj 13:52
ICSP:
5 maj 14:04