Objętość bryły ograniczonej powierzchniami
Naironio: Obliczyć objętość bryły ograniczonej powierzchniami
X2+y2=4
X2+y2+z2=9
Wiem, że trzeba użyć calki potrójnej, ale nie mam pomysłu jak powinno to wyglądać
5 maj 10:58
PW: Narysuj naipierw. To drugie to sfera. To pierwsze należy rozumieć w ten sposób, że x2+y2 = 4
i y dowolna.
5 maj 12:10
wredulus_pospolitus:
x2+y2 = 4 <−−− 'nieskończony' walec o promieniu 2
x2 + y2 + z2 = 9 <−−− sfera o promieniu 3
5 maj 12:14
Naironio: Dzięki bardzo
5 maj 13:02