zadanie z geometri
jaros:

ściana boczna ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod
kątem α. Pole ściany bocznej jest równe P. Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość tego
ostrosłupa
5 maj 01:59
jaros: Ściana boczna ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod
kątem α. Pole ściany bocznej jest równe P. Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość tego
ostrosłupa.
5 maj 02:01
Bogdan:

r = h*sinα, r
√3 * h = P ⇒ h
2√3sinα = P ⇒ h = ... i r = ...
H =
√ h2 − r2
Pole powierzchni całkowitej P
C = 3r*r
√3 + 3P
| 1 | |
Objętość V = |
| *3r*r√3*H |
| 3 | |
5 maj 08:39
f123: zly rysnuek do pierwszego zadania jaros
5 maj 10:40
jaros:

Dobra ja sobie poradziłem z tym tak:
| a2√3 | | 1 | | a2√3 | |
Pc = 3P + |
| ; V = |
| * |
| * H |
| 4 | | 3 | | 4 | |
| a√3 | |
3) Z trójkąty równobocznego wiemy, że h = |
| |
| 2 | |
a
2 = 4
√3Pcosα
a = 2p
4{3}
√Pcosα = a
Więc mamy teraz wszystko co nam potrzeba do obliczenia Pc i Pp
I teraz mam takie pytanie czy mogę zostawić wynik w takiej postaci:
| 1 | | 4√3Pcosα√3 | | 2P | |
V = |
| * |
| * |
| * sinα  |
| 3 | | 4 | | 2p4{3}√Pcosα | |
5 maj 12:18
f123: Uprosc, ja troche inaczej liczylem i wyszlo mi:
5 maj 12:38
f123: a
2 = 4
√3Pcosα −−− tez mi tyle wyszlo.
Dalej:
| a√3tgα | | √4√3Pcosα * √3tgα | | √12Pcosα * tgα | |
H = rtgα = |
| = |
| = |
| |
| 6 | | 6 | | 6 | |
| 1 | | 4√3Pcosα√3 | | √12Pcosα * tgα | |
V = |
| * |
| * |
| = |
| 3 | | 4 | | 6 | |
| | sinα | | Pcosα * |
| * √12Pcosα | | cosα | |
| |
= |
| = |
| 6 | |
5 maj 12:44
jaros: A ktoś z nauczycieli wypowiedział by się, czy można tak zostawić?
5 maj 12:47
jaros: Bo nie przychodzi mi nic do krowy zbytni jak ja mam to upraszczać
5 maj 12:48
jaros: Znaczy z tego co wiem to nie musze usuwać niewymierności więc porostu wmyoznyl bym i zapisał w
1 ułamku
5 maj 12:48
Eta:
Mały
chochlik u
Bogdana
r= h*
cosα
5 maj 15:48