Algebra liniowa i geometria analityczna - Elipsa
Kamila: Dlaczego powyższe konstrukcje są równoważne?
1. Elipsa − obraz "rozciągania" okregu (to samo można na OY)
2. Elipsa "=" {A(x,y) należy R2 : |O1A|+|O2A| = G , gdzie G jest to pewna ustalona liczba >0
( innymi słowy : |O1A|+|O2A|= const. )
Mam do tego jeszcze rysunki więc jeźeli ktoś by umiał pomóc to mogę wysłać jeszcze zdjęcia!
5 maj 00:55
wredulus_pospolitus:
Wybacz, ale nie bardzo rozumiem Twoje pytanie.
Elipsa to jest 'rozciągnięty' okrąg −−− to chyba rozumiesz, prawda

Elipsa ma dwa ogniska i każdy punkt elipsy właśnie spełnia taką równość (suma odległości do
ognisk jest stała)
5 maj 01:03
Kamila: Ja to rozumiem tylko ja nie wiem jak to wytłumaczyć dlaczego są równoważne.
5 maj 01:07
jc: Może jest jakieś proste wyjaśnienie, nie widziałem.
Sposób rachunkowy. Ładnie umieszczasz elipsę w układzie współrzędnych.
√(x+f)2+y2+√(x−f)2+y2=G2
Przekształcasz, aż uzyskasz
x2/a2 + y2/b22 = 1
dla odpowiednich pewnych a, b.
Sposób geometryczny.
Przecinasz walec skośną płaszczyzną.
Otrzymujesz rozciągnięte koło.
Wpisujesz powyżej i poniżej kule ... (spójrz do Wiki, pewnie jest konstrukcja).
Uzyskujesz opis z ogniskami.
5 maj 07:38