co jest nie tak
jaros: W okrąg o równaniu x
2 + y
2 −12x −8x + 32 = 0 wpisano trójkąt równoboczny, którego jednym z
wierzchołków jest punkt A(2,6). Wyznacz współrzędne wierzchołków tego trójkąta.
1) A więc x
2 + y
2 −12x −8x + 32 = 0 ====> S
o(6;4) r = 2
√5
2) Ogólne równie okręgu (x − 6)
2 + (y − 4)
2 = 20
3) Środek prostej między punktem A a S
o => G = (4;5)
4) Równie prostej IAS
oI
6=2a + b
| | 1 | |
4 = 6a + b ===> y = − |
| x + 7 |
| | 2 | |
5) wyznaczenie prostej prostopadłej przechodzącej przez punkt G ==> y = 2x − 3
Pkt 6) podstawami teraz y = 2x − 3 do (x − 6)
2 + (y − 4)
2 = 20 i otrzymuje
(x − 6)
2 + (2x −3 − 4)
2 = 20
(x − 6)
2 + (2x − 7)
2 = 20 Czy to jest dobrze? bo liczę i mam złe odpowiedzi a nie wiem czy ja
mam gdzieś błąd czy odpowiedz jest błędna
5 maj 00:10
jaros:
5 maj 00:12
f123: Spoko, ale to nie jest trojkat rownoboczny
5 maj 00:13
jaros: A co jest nie tak?
5 maj 00:14
f123: narazie twoj rysunek
5 maj 00:15
jaros: a czemu ten trójka nie jest równoboczny? na oko mi się wydaje że jest
5 maj 00:16
f123: "W okrag wpisany trojkat rownoboczny" −− czyli na trojkacie rownobozcnym opisano okrag i teraz
zobacz sobie jak to prawidlowo powinno wygladac
5 maj 00:17
f123:
5 maj 00:17
jaros:

A czyli to powinno być coś takiego
5 maj 00:21
Eta:
Ciekawe... jaką masz odpowiedź?
5 maj 00:24
f123:
5 maj 00:25
jaros: No ja mam dla tego 2 rysunku 1) (4;0) 2) (8;8)
5 maj 00:26
Eta:
Ja nie pytam jaką Ty masz odpowiedź
tylko jaką masz odpowiedź z podręcznika
5 maj 00:31
jaros: (8 − √3;3 − 2√3) , (8 + √3; 3 + 2√3)
5 maj 00:52
Eta:
Szkoda,że teraz nie uczą was równań obrotu dookoła punktu o kąt α
to rozwiązanie zadania staje się proste

No to proponuję tak:
o: x
2+y
2−12x−8y+32=0 R=2
√5
o
2: (x−2)
2+(y−6)
2= a
2= 60
o
2: x
2+y
2−4x−12y−20=0
Rozwiązując układ równań tych okręgów
odejmując te równania stronami
.............
y= 2x−13 i (x−6)
2+(y−4)
2=20
....................
otrzymasz odp: .......
5 maj 01:19
jaros: Eto mam takie pytanie właśnie, bo jak rozumiem o1 to równie okręgu lecz czym jest o2?
5 maj 01:22
Eta:

Obracamy punkt A o kąt 120
o dookoła punktu S
otrzymujemy współrzędne punktu B
Obracając punkt A o kąt −120
o dookoła punktu S
otrzymujemy współrzędne punktu C
Równania obrotu:
xB= (xA−xS)*cos120o−(yA−yS)*sin120o +xS
yB=(xA−xS)*sin120o+(yA−yS)*cos120o +yS
i po bólu
5 maj 01:29
Eta:
o2 −− okrąg o środku A i promieniu "a" −− dł. boku trójkąta
5 maj 01:31
Eta:
5 maj 01:33
jaros: masz sekundę zrobić dla mnie rysunek z tym o2?
5 maj 01:34
jaros: Aaaa dziękuje, już widzę
5 maj 01:35
Eta:
5 maj 01:37