Trygonometria
jokeros2000: Wykaż, że 3 sinπ9− sinπ3−= 4sin3π9
4 maj 23:03
ICSP: proszę poszukać w tablicach maturalnych wzoru na sin(3x)
4 maj 23:04
ABC: co tu jest do roboty, przenieść to z minusem na prawą stronę , a to co stoi po prawej na lewą i
po ptakach
4 maj 23:05
f123: L = 3sin20 − sin60 = 3sin20 − (sin(40 + 20)) = 3sin20 − sin40cos20 − cos40sin20 =
3sin20 − 2sin20cos2(20) − (1 − 2sin2(20)sin20 =
3sin20 − 2sin20(1 − sin2(20) − sin20 + 2sin3(20) =
3sin20 − 2sin20 + 2sin3(20) − sin + 2sin3(20) =
4sin3(20) = P
c.n.u
4 maj 23:07
f123: @ICSP nie posaidamy takiego wzoru w tablicach
4 maj 23:09
ABC:
to weźta chopy i se wyprowadźta jak nie posiadata
4 maj 23:11
ICSP: Nie wierzę, że go nie ma.
4 maj 23:23
salamandra: Nie ma
4 maj 23:24
ICSP: faktycznie nie ma ...
ale jest wzór na sin2x , cos2x , sin(x+y)
czyli na sin3x również jest
4 maj 23:25