prosta w R^2
kasia: Czy prosta zanurzona w R2 jest zbiorem domkniętym?
4 maj 23:01
ABC:
z normalną topologią od metryki euklidesowej? jest , bo jej dopełnienie otwarte
4 maj 23:03
kasia: Tak.
A jak wyglądałoby to dopełnienie?
4 maj 23:05
ABC:
dwie półpłaszczyzny
4 maj 23:08
kasia: Dziękuję
5 maj 00:22
WhiskeyTaster: Kasiu, zauważ, że jeśli wziąć dowolny punkt z prostej jako środek kuli w metryce euklidesowej,
to dla dowolnego promienia taka kula wychodzi poza tę prostą. Tak to możesz sobie
zwizualizować
5 maj 00:56
kasia: WhiskeyTaster, wydaje mi się, że to za mało by stwierdzić domknietosc. To, że zbiór jest
nieograniczony nie oznacza jeszcze , że jest domknięty lub otwarty.
6 maj 23:35
Adamm:
Możemy wziąć x → (exp(x), 0). Zanurzyliśmy prostą w R2, ale nie jest ona
domknięta w R2.
6 maj 23:56
WhiskeyTaster: Mamy zbiór A. Jeśli zbiór A jest otwarty, to dla każdego a ∊ A istnieje taki promień r > 0, że
K(a, r) ⊂ A. Wobec tego prosta byłaby otwarta w R
2 z metryką euklidesową, gdyby dla każdego
punktu należącego do prostej, kula o środku w dowolnym punkcie i jakimś promieniu zawierałaby
się w tej prostej. A jak nietrudno sobie wyobrazić − tak nie jest. To tylko oczywiście jedno z
rozumowań, jakie można przeprowadzić. Łatwiej powiedzieć tak, jak zasugerował ABC.
Ja tu nic nie mówiłem o żadnej nieograniczoności
6 maj 23:58
Adamm:
To że nie jest otwarta, nie znaczy że jest domknięta
7 maj 00:16
kasia: To, że możemy zamknąć coś w kuli świadczy o tym, że jest ograniczone. Zbiór nieograniczony może
być także otwarty.
Rozumiem, że chodziło Ci o to, że wtedy każdy punkt jest wewnętrzny, jednak przy zbiorze
nieograniczonym chyba się to nie sprawdzi.
7 maj 01:04
kasia: Oczywiście, że by się sprawdziło, gadam bzdury!
Ale faktycznie jest tak, jak mówi Adamm.
Jednak dziękuję wszystkim za pomoc i sympatyczną dyskusję!
7 maj 01:07
WhiskeyTaster: No tak, możemy dostać zbiór ani domknięty, ani otwarty. Czyli w sumie najlepiej jest sprawdzać
to poprzez dopełnienie, tak? Tylko co w przypadku, gdy otwartość, bądź domkniętość dopełnienia
nie jest oczywista? Może troszkę dziwne pytanie, ale jak na razie jeszcze sporej wiedzy o tym
nie mam
7 maj 01:21
Adamm:
Robisz tak jak uważasz że jest najlepiej
7 maj 15:42