pr.w.
lola: W jaki sposób mogę obliczyć P(A∩B), jeśli mam dane zdarzeń w tabeli, a nie mam podanego P(A|B)
potrzebnego do wzoru P(A|B) = P(A∩B) / P(B)?
4 maj 22:29
ABC:
podaj konkretnie jakie masz dane
4 maj 22:39
4 maj 22:46
ABC:
danych jest tam tyle ile trzeba, wszystko ok
4 maj 22:49
lola: jakaś wskazówka jak to ugryźć?
4 maj 22:51
ABC: klasyczna definicja prawdopodobieństwa
4 maj 22:54
lola: czyli wystarczy odczytać?
a) P(A) =400/420
b) P(A∩B) = 125/420
c) P(A′∩B′) = 8/420
d) P(A/B) = 275/420
4 maj 23:02
ABC:
tak
4 maj 23:06
lola: Już rozumiem. Dzięki!
A interpretacja?
a) wylosowanie dobrego wyrobu
b) dobry od I dostawcy
c) wadliwy od II dostawcy
d) dobry od II dostawcy
4 maj 23:14
ABC: d) dobry, jeżeli wiadomo że pochodzi od I dostawcy
4 maj 23:16
lola: czyli w d) jest prawdopodobieństwo warunkowe, a nie różnica A i B?
Nie będzie wtedy P(A|B) = 125/400?
4 maj 23:22
wredulus_pospolitus:
lola −−−
odejmowanie zbiorów zaznaczamy znakiem \ P(A \ B)
prawdopodobieństwo warunkowe zaznaczamy | lub /
P(A | B) = P(A / B)
4 maj 23:25
ABC:
ja bym interpretował jako warunkowe, bo przy różnicy kreska powinna być w drugą stronę
nachylona
4 maj 23:25
wredulus_pospolitus:
nie odejmowanie tylko różnica zbiorów
4 maj 23:26
lola: ok, dzięki
A skąd wiedzieć co jest omegą w danym prawdopodobieństwie? np. w a) rozumiem że wybieram dobre
spośród wszystkich 420, ale np. w d)? 400? 137? a może 420?
4 maj 23:32
ABC:
w d skoro wiesz ze już zaszło zdarzenie B , to sprzyja mu 137 i to będzie w mianowniku,a w
liczniku 125
4 maj 23:34