matematykaszkolna.pl
Pochodna z funkcji złożonej pod pierwiastkiem - czy jest wymagana Shizzer: Rozpatrujemy wszystkie trapezy równoramienne, w których krótsza podstawa ma długość 5 i każde z ramion też ma długość 5. Oblicz długość dłuższej podstawy tego z rozpatrywanych trapezów, który ma największe pole. Oblicz to pole. Rozwiązałem to zadanie natomiast w pewnym momencie musiałem posiłkować się internetem. Mianowicie miałem do policzenia pochodną z takiej funkcji: P(x) = (5 + x) * 25 − x2 Wzoru na funkcję złożoną obecną pod pierwiastkiem nie ma. Potrafiłem wyprowadzić sobie wzór
 1 
na pochodną tego typu −> (x)'. Jest to wzór

i da się go łatwo wyprowadzić ze
 2x 
wzorów maturalnych. Ale wzór na funkcję złożoną pod pierwiastkiem jest inny −>
1 

* f'(x) gdzie f(x) to oczywiście ta funkcja złożona.
2f(x) 
Czy da się ten wzór w jakiś sposób wyprowadzić ze wzorów maturalnych? Czy on jest obowiązkowy na maturze rozszerzonej? Jeśli nie to czy da się w jakiś inny sposób wyznaczyć pochodną z funkcji P(x) i obliczyć następnie jej maksimum?
4 maj 22:26
f123: a gdzie problem wlaczyc (5 + x) pod pierwiastek?
4 maj 22:33
jaros: Nie ma w wymaganiach na maturze umiejętności liczenia funkcji złożonej
4 maj 22:43
Szkolniak:
 −2x −2x2−5x+25 
P'(x)=(x+5)*

+25−x2=

225−x2 25−x2 
Moim zdaniem warto się nauczyć liczyć takie pochodne − na swoim przykładzie zauważyłem że jestem bardziej spokojniejszy, bo wiem że jak coś to nie muszę szukać jakichś 'sztuczek' z włączaniem coś pod pierwiastek itp. emotka
4 maj 22:51
Shizzer: Myślę, że nauczę się po prostu liczyć tego typu pochodne, bo na maturze przy stresie lepiej pamiętać jakiś wyuczony wzór wg mnie niż szukać sztuczek i tracić czas. Dzięki Wam za pomoc emotka
4 maj 22:59
salamandra:
 1 
skoro

to czemu jest poźniej u Ciebie Szkolniak na końcu +25−x2?
 2f(x) 
4 maj 23:01
Mila: Włącz pod pierwiastek (5+x) (5+x)2*(25−x2) wykonaj działania , otrzymasz wielomian i oblicz pochodną. Szukaj w dziedzinie maksimum.
4 maj 23:30
Szkolniak: salamandra, wzór na iloczyn pochodnej.
5 maj 00:01
ICSP: pochodną iloczynu*
5 maj 00:31