Pochodna z funkcji złożonej pod pierwiastkiem - czy jest wymagana
Shizzer: Rozpatrujemy wszystkie trapezy równoramienne, w których krótsza podstawa ma długość 5 i każde
z ramion też ma długość 5. Oblicz długość dłuższej podstawy tego z rozpatrywanych trapezów,
który ma największe pole. Oblicz to pole.
Rozwiązałem to zadanie natomiast w pewnym momencie musiałem posiłkować się internetem.
Mianowicie miałem do policzenia pochodną z takiej funkcji:
P(x) = (5 + x) *
√25 − x2
Wzoru na funkcję złożoną obecną pod pierwiastkiem nie ma. Potrafiłem wyprowadzić sobie wzór
| | 1 | |
na pochodną tego typu −> (√x)'. Jest to wzór |
| i da się go łatwo wyprowadzić ze |
| | 2√x | |
wzorów maturalnych. Ale wzór na funkcję złożoną pod pierwiastkiem jest inny −>
| 1 | |
| * f'(x) gdzie f(x) to oczywiście ta funkcja złożona. |
| 2√f(x) | |
Czy da się ten wzór w jakiś sposób wyprowadzić ze wzorów maturalnych? Czy on jest
obowiązkowy na maturze rozszerzonej? Jeśli nie to czy da się w jakiś inny sposób wyznaczyć
pochodną z funkcji P(x) i obliczyć następnie jej maksimum?
4 maj 22:26
f123: a gdzie problem wlaczyc (5 + x) pod pierwiastek?
4 maj 22:33
jaros: Nie ma w wymaganiach na maturze umiejętności liczenia funkcji złożonej
4 maj 22:43
Szkolniak: | | −2x | | −2x2−5x+25 | |
P'(x)=(x+5)* |
| +√25−x2= |
| |
| | 2√25−x2 | | √25−x2 | |
Moim zdaniem warto się nauczyć liczyć takie pochodne − na swoim przykładzie zauważyłem że
jestem bardziej spokojniejszy, bo wiem że jak coś to nie muszę szukać jakichś 'sztuczek' z
włączaniem coś pod pierwiastek itp.
4 maj 22:51
Shizzer: Myślę, że nauczę się po prostu liczyć tego typu pochodne, bo na maturze przy stresie lepiej
pamiętać jakiś wyuczony wzór wg mnie niż szukać sztuczek i tracić czas.
Dzięki Wam za pomoc
4 maj 22:59
salamandra: | | 1 | |
skoro |
| to czemu jest poźniej u Ciebie Szkolniak na końcu +√25−x2? |
| | 2√f(x) | |
4 maj 23:01
Mila:
Włącz pod pierwiastek (5+x)
√(5+x)2*(25−x2) wykonaj działania , otrzymasz wielomian i oblicz pochodną.
Szukaj w dziedzinie maksimum.
4 maj 23:30
Szkolniak: salamandra, wzór na iloczyn pochodnej.
5 maj 00:01
ICSP: pochodną iloczynu*
5 maj 00:31