Okrąg i proste
jokeros2000: Dwa okręgi przecinają się w punktach M i N .
Przez punkt A pierwszego okręgu prowadzimy proste AM i AN , przecinające drugi okrąg w
punktach B i C .
Udowodnij, że styczna w punkcie A do pierwszego okręgu jest równoległa do prostej BC .
4 maj 22:22
f123: katy!
4 maj 22:54
jokeros2000: O które dokładnie chodzi?
4 maj 23:14
Layla:

Udowodnij, że kąty czerwone są takie same. Jeżeli są to proste są równoległe.
4 maj 23:20
jokeros2000: Tylko nie wiem do końca jak. Z twierdzenia o kącie dopisanym trzeba skorzystać?
4 maj 23:33
Layla:

kąt między R a styczna jest prosty, co wynika z twierdzenia o stycznej.
kąt OAN wynosi 90−α
ΔOAN jest równoramienny
kąt AON wynosi 180−2*(90−α)=2α
kąt AMN wynosi α (oparty na tym samym łuku co AON)
kąt NBC= 180−NMC=180−(180−α)=α (korzystam z tego, że czworokąt wpisany jest w okrąg czyli
suma naprzeciwległych kątów jest równa 180)
4 maj 23:59
Łukasz1234: Dzięki bardzo

!
5 maj 17:49