ciąg
jaros: Ciąg geometryczny (an) jest określony wzorem an = −2(x3 −7x2 + 8x + 17)n−1. Wyznacz
wszystkie wartości x, dla których ten ciąg jest malejący.
No nie wiem nawet od czego zacząć zaborczo, w wiadomościach z monotoniczności ciągu pisze, że
an + 1 − an < 0
No i dziwnie dziwnie jest
4 maj 22:12
f123: a jaki musi byc iloraz ciagu, aby ciag geometryczny byl malejacy, gdy pierwszy wyraz to −2?
4 maj 22:14
ICSP: To ciąg geometryczny.
Kiedy ciąg geometryczny jest malejący?
4 maj 22:15
jaros: @f123 skąd mamy pewności, że a1 = −2?
@ICSP no na internecie pisze, że kiedy q > 1 i a1 < 0
4 maj 22:19
4 maj 22:20
ICSP: no widzisz
zbadaj kiedy (tj dla jakich x) q będzie większe od 1
i tyle.
4 maj 22:20
f123: a skad wiem? Podstawiam n = 1, i dostaje w wykladniku potegi 0
4 maj 22:21
jaros: @f123 No dobra rozumiem, ale skąd się wziął ten ułamek?
4 maj 22:26
f123: a jaka jest definicja 'q'?
4 maj 22:33
jaros: Aaaaa no tak dobrze rozumiem ale skąd∂ mam wziąć to an + 1?
4 maj 22:34
f123:
| an + 1 | | −2(x3 −7x2 + 8x + 17)(n + 1) − 1 | |
| = |
| |
| an | | −2(x3 −7x2 + 8x + 17)(n) − 1 | |
4 maj 22:36
jaros: O kurde, a od czego zacząć to obliczać?
4 maj 22:41
jaros: a to też jest dziwne zadanie skąd mam wsiąść drugie równie na wyznaczenie n?
4 maj 22:42
f123: t = x
3 − 7x
2 + 8x + 17
| −2tn | | tn | |
| = |
| = tn − (n − 1) = t1 |
| −2tn − 1 | | tn − 1 | |
4 maj 22:43
ICSP: q = x3 −7x2 + 8x + 17
q > 1 ⇒ x ∊ (−1 ; ∞) \ {4}
4 maj 22:44
jaros: i wtedy wyliczamy x3 − 7x2 + 8x + 17 > 1?
4 maj 22:45
f123: tak
4 maj 22:45
jaros: Dobra a jeszcze raz chciałbym powtórzyć co i jak dlaczego.
Mając ciąg geometryczny, założenie, że jest on malejący, ma spełnić warunek gdy a
1 < 0 to q >
1 a gdy a
1 > 0 to q < 1

i wtedy patrzmy i liczymy, że będziemy mieli same x sprawdzając
wyższy warunek tak
4 maj 22:48
jaros: A mam jeszcze pytanie, co z dziedziną?
4 maj 23:11