CIAG GEOMETRYCZNY
xharridanx: Trzy kolejne wyrazy malejacego ciagu geometrycznego to:
x2 +2x, 3x − 2, 2.
Wyznacz czwarty wyraz tego ciagu.
4 maj 22:09
ICSP: (3x−2)
2 = 2(x
2 + 2x)
9x
2 − 12x + 4 = 2x
2 + 4x
7x
2 − 16x + 4 = 0
| | 2 | |
Dla x = |
| ciąg nie jest monotoniczny |
| | 7 | |
Dla x = 2
8,4,2,
1
4 maj 22:18
Dominik: mozna skorzystac z takiego twierdzenia w ciagu geometrycznym ze b = √a*c, więc b2=a*c
po podstawieniu wyrazow ciagu wychodzi rownanie kwadratowe , x=2 lub x=2/7
dla x=2 podstawiamy i mamy kolejno ciag: 8, 4,2 . widzimy ze q jest rowne 1/2 wiec 4.wyrazem
jest 1
4 maj 22:22
Dominik: ah za wolno piszę
4 maj 22:23