CIAG GEOMETRYCZNY
xharridanx: Wiemy, że suma pierwszego i drugiego wyrazu rosnacego ciagu geometrycznego wynosi 4. Natomiast
trzeci wyraz wynosi 9. Wyznacz a1 i q tego ciagu.
4 maj 22:07
Szkolniak: a
1+a
2=4 ∧ a
3=9
a
1+a
1q=4 ∧ a
1q
2=9
do rozwiązania układ równań − pamiętaj że ciąg ma być rosnący, dalej dasz radę?
4 maj 22:42
lola:
a1+a2 = 4
a3 = 9
a1 + a1*q = 4
a1 + a1*q + a1*q² = 9
układ równań, wyznacz a1 i q
4 maj 22:42
lola: w ostatniej linijce a1*q² = 9
moja pomyłka, nie doczytałem że to nie jest suma
4 maj 22:44