dokładność
lola456: Wykorzystując odpowiedni szereg potęgowy oblicz ln3 z dokładnością 0, 00001.
Pewnie trzeba skorzystać z tw. Leibniza
|S − Sn| < an + 1
Natomiast nie wiem w jaki sposób mam to oszacować. Rozwinąć sobie ln3 jako szereg Maclaurina i
obliczyć pewną liczbę początkowych wyrazów?
4 maj 21:50
jc: | | 1+x | |
ln |
| =ln(1+x)−ln(1−x)=(x−x2/2+x3/x−...)+(x+x2/2+x3/3+...) |
| | 1−x | |
2(x+x
3/3+x
5/5+...)
ln 3=2(1/2 + 1/24+1/160+...)
4 maj 22:08
jc: A jak z błędem? Powiedzmy, że uwzględniliśmy 3 wyrazy.
Co zostaje dalej?
| | 1 | |
1/7/43+1/9/44+1/11/45+...<[1+1/4+1/42+...]/43/7= |
| =0.0029 |
| | 3*7*42 | |
| | 1 | |
Krok dalej mamy |
| =0.00057 |
| | 3*9*43 | |
| | 1 | |
A w następnym korku |
| =0.00011 |
| | 3*11*44 | |
4 maj 22:16
lola456: Super

dziękuję bardzo za pomoc i rozwianie moich wątpliwości
4 maj 23:48