wielomian
jaros: Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu w(x)= x
53 − 8x
50 + 5x
3 − 10x
2 + x +4 przez
wielomian p(x)= x
3 − 2x
2 − x +2
Otóż zadnie wiem jak wykonać lecz natchnąłem się na dość poważny problem z którym nie wiem jak
sobie poradzić.
p(x)= x
3 − 2x
2 − x +2 <==> p(x) = (x−1)(x+1)(x−2)
W(x) = (x−1)(x+1)(x−2)*Q
4(x) + R(x) w tym przypadku ax
2 + bx + c
I właśnie jak mam obliczyć na maturze 2
53 
4 maj 20:55
f123: napisz poprawnie wielomian W(x) bo nie wiem czy ta '3' jest w wykladniku czy gdzie?
4 maj 20:56
ABC:
nie obliczaj, tylko zauważ że 2
53 −8*2
50 =0
4 maj 20:58
jaros: w(x)= x
53 − 8x
50 + 5x
3 − 10x
2 + x +4
@ABC dziękuje, no wsm musieli coś takiego zrobić bo inaczej zadanie było by nie rozwiązywalne
4 maj 21:07
mmm: skąd wiemy, że R(x) = ax2 +bx+c?
8 kwi 22:31
Eta:
Reszta z dzielenia przez wielomian st. 3 jest co najwyżej st. 2
zatem R(x)=ax2+bx+c
8 kwi 22:36