zadanie z parametrem
jaros: Dla jakich wartości parametru k ∊R równanie sin6(x) + cos6(x) = k ma rozwiązanie ?
To zadanie polega na wyliczeniu zbioru wartości funkcji czy jak?
4 maj 19:41
f123:
Ja bym to zrobil tak
sin
6x + cos
6x = (sin
2x + cos
2x)
3 − 3sin
4xcos
2x − 3sin
2xcos
4x =
= 1 − 3sin
2xcos
2x(sin
2x + cos
2x) =
= 1 − 3(sinxcosx)
2 =
4 maj 19:48
f123: I teraz wyznaczasz ZW tej funkcji
4 maj 19:50
ICSP: sin
6x + cos
6x = (sin
2x + cos
2x)(sin
4x − sin
2xcos
2x + cos
4x) =
| | 3 | |
= (sin2x + cos2x)2 − 3sin2xcos2x = 1 − |
| sin2(2x) |
| | 4 | |
Z takiej postaci już łatwo odczytać
4 maj 19:51
jaros: | | π | | π | |
a z postaci (2sin6 |
| )(cos6(x − |
| ) = k też można? |
| | 4 | | 4 | |
4 maj 19:55
f123: a jak doszedles do takiej postaci?
4 maj 19:56
ICSP: najpierw zrób jeden przykład a potem zabierz się za drugi.
4 maj 19:57
jaros: | | π | |
zamieniłeś cos6(x) na sin6( |
| − x) i potem suma sinusów |
| | 2 | |
4 maj 20:00
jaros: | | π | | 1 | |
2sin6 |
| = |
| i przekształcić funkcje tak żeby otrzymać coś takiego |
| | 4 | | 4 | |
4 maj 20:01
f123:
My z ICSP pokazalismy ci najprostszy sposob zrobienia tego zadania, po co tak kombinowac?
4 maj 20:05
f123: Z reszta nie jestem pewien czy mozna zastosowac wzor na sume sinosow dla sin6x + cos6x (ktos
da znac czy mozna?)
4 maj 20:08
f123: Wedlug mnie nie mozna
4 maj 20:08
jaros: | | 3 | |
Noo wam racja a jeszcze takie pytanie = 1 − 3(sinxcosx)2 = 1 − |
| sin2(2x) został |
| | 4 | |
zastosowany wzór na podwojony kąt sin(2x) ale co zrobiliście bo w prawidłowym wzorze jest
2sinxcox
4 maj 20:10
ICSP: a od kiedy
a
6 + b
6 = (a+b)
6 
(sin2x)
2 = (2sinxcosx)
2 = 4sin
2xcos
2x
4 maj 20:12
f123: I jak jaros, wyznaczyles juz wartosci parametru k?
4 maj 20:16
4 maj 20:23
jaros: | | 1 | |
a i tak dla jasności, żeby napisać 4sin2xcos2x z sin2xcos2x wyciągamy |
| przed |
| | 4 | |
nawias?
4 maj 20:24
Jerzy:
A jak napisać 4a z a ?
4 maj 20:40
jaros: | 1 | |
| * 4a  |
| 4 | |
4 maj 20:52
Mila:
| | 3 | | 3 | |
0≤ |
| sin2(2x)≤ |
| /*(−1) |
| | 4 | | 4 | |
| | 3 | | 3 | |
0≥− |
| sin2(2x)≥− |
| /+1 |
| | 4 | | 4 | |
4 maj 22:14