okrag,parametr,stycznosc
dzejbi: Wyznacz wartość parametru a , dla którego okrąg o równaniu x
2+y
2−(2a−2)x+5a=0
jest styczny do prostej o równaniu x =10 . Wyznacz środek i promień tego okręgu.
okej to licze S
−2z=−2(a−2)
b=0
S=(a−1;0)
no i r=
√a2−7a+1
okej no to odległość środka od prostej jest równa długości promienia:
k: x−10=0
d(S,k)=r
i mam takie coś i nic z tego nie wychodzi
4 maj 17:24
Jerzy:
No nie bardzo okey:
(x − (a − 1))2 − (a − 1)2 + (y − 0)2 + 5a = 0
4 maj 18:08
f123: 2 − 2a = −2z
z = a − 1
S = (a − 1, 0)
r
2 = (a − 1)
2 + 0
2 − 5a
r =
√a2 − 7a + 1
| | a − 1 − 10 | |
S = | |
| | = √a2 − 7a + 1 |
| | √12 + 02 | |
|a − 11| =
√a2 − 7a + 1 i rozwiazujesz
4 maj 18:16
dzejbi: jak ja już chyba śpie dzisiaj XD
dzięki
4 maj 18:29