planimetria
salamandra:
Podstawy trapezu mają długości 18 i 39, a ramiona 13 i 20. Oblicz pole tego trapezu.
39x=234+18x
39y=18y+360
PΔABE (z Herona)
| 351 | | 351 | | 351 | | 78 | | 351 | | 120 | | 3042 | |
P=√ |
| ( |
| −39)( |
| −13− |
| )( |
| −20− |
| )= |
| |
| 7 | | 7 | | 7 | | 7 | | 7 | | 7 | | 7 | |
PΔDCE (z Herona)
| 324 | | 324 | | 324 | | 78 | | 324 | | 120 | | 648 | |
P=√ |
| ( |
| −18)( |
| − |
| )( |
| − |
| )= |
| |
| 14 | | 14 | | 14 | | 7 | | 14 | | 7 | | 7 | |
| 3042 | | 648 | |
Ptrapezu= |
| − |
| =342 |
| 7 | | 7 | |
Jest ok?
4 maj 17:06
Layla: Powinno być dobrze, bo wyszło mi tak samo
4 maj 17:37
Bogdan:
można i tak:
a + b = 39 − 18 = 21 ⇒ b = 21 − a
h
2 + a
2 = 400
h
2 + b
2 = 169
−−−−−−−−−−−−−−−
(−) a
2 − b
2 = 231 ⇒ (a + b)(a − b) = 231 ⇒ 21(a − b) = 231 ⇒ a − b = 11
a − 21 + a = 11 ⇒ a = 16 i h
2 + 256 = 400 ⇒ h = ...
4 maj 17:39
Layla: Można też tak:
Skracasz trapez o krótszą podstawę i powstaje trójkąt o podstawie 39−18=21 i ramionach 20 i 13.
L=54
Z Herona P(trójkąta)=126
1/2*21*h=126
h=12
P(trapezu)=1/2*57*12=342
4 maj 17:44
salamandra: dzięki
4 maj 18:02
Mila:
salmandra, krócej i bardziej przyjazne rachunki:
P
ΔEBC=
√27*(27−21)*(27−13)*(27−20)=
√27*6*14*7=
√9*6*6*7*7=3*6*7=126
h=12
P
ABCD=18*12+126
P{ABCD=342
=========
4 maj 20:42
Eta:
Co tak "kochacie" Herona ?
4 maj 20:43