prawdopodobienstwo
jaros: Z klasy, w której jest 12 dziewcząt i 16 chłopców, losowo wybieramy trzyosobową delegację,
Oblicz prawdopodobieństwo, że w skład delegacji wejdzie dokładnie dwóch chłopców.
Jest to prawdopodobieństwo warunkowe?
4 maj 17:02
f123: Nie, wybierasz dwoch chlopcow oraz jedna kobiete do delegacji
4 maj 17:06
salamandra: Całkowite prędzej
4 maj 17:07
Jerzy:
| | 16*15*12 | |
Nie. P(A) = |
| |
| | 28*27 | |
4 maj 17:08
salamandra: Możliwe układy:
DCC
CCD
CDC
| | 16 | | 15 | | 12 | | 40 | |
Prawdopodobieństwo=3* |
| * |
| * |
| = |
| |
| | 28 | | 27 | | 26 | | 91 | |
4 maj 17:09
salamandra: Masz odpowiedź? nie jestem pewny,
4 maj 17:09
4 maj 17:10
salamandra: chyba dobrze, f123 wyszło tak samo
4 maj 17:11
jaros: 439 − pierwsze 3 cyfry rozwinięcia dziesiętnego po przecinku, dobry wynik
4 maj 17:13
4 maj 17:18
Jerzy:
17:08 , w mianowniku oczywiście: 28*27*26
4 maj 17:31
salamandra: i *3 jeszcze
4 maj 17:32
Jerzy:
Tak,jeszcze *3 ( przegapiłem )
4 maj 17:36
Jerzy:
17:10 też dobrze ( nie interesuje nas kolejność losowania )
4 maj 17:40
jaros: @salamandra mam jeszcze takie pytanie, czemu mnożysz przez 3?
4 maj 18:51
Jerzy:
Bo zachodzi : CCD , CDC , DCC , czyli trzy kolejności wyboru.
4 maj 19:06