Uzasadnij że jeśli odcinek łączący środki ramion
Michał: Uzasadnij, że jeśli odcinek łączący środki ramion trapezu dzieli go na dwa trapezy podobne, to
trapez ten jest równoległobokiem
Ciężko mi idzie to zadanie, nie wiem jak się zabrać do niego. Pomoże ktoś proszę?
4 maj 16:57
Bogdan:
| | a + b | |
Odcinek e łączy środki ramion: e = |
| (średnia arytmetyczna) |
| | 2 | |
Odcinek f dzieli trapez na 2 trapezy podobne:
| a | | f | |
| = |
| ⇒ f = √ab (średnia geometryczna) |
| f | | b | |
| a + b | |
| = √ab ⇒ ... dokończ |
| 2 | |
4 maj 17:48
Michał: Szczerze nie wiem jak dalej to uzasadnić
4 maj 18:14
bobi: ⇒a=b
4 maj 18:19
Michał: Ale jak do tego dojść?
A+b =2 √ab
I co dalej?
4 maj 20:57
ABC:
jaki typ... o wzorach skróconego mnożenia nie słyszałeś?
4 maj 21:00
a7: nie kłocić się

trochę szacunku (wzajemnego)
a+b=2
√ab podnosimy obie strony do kwadratu
a
2+2ab+b
2=4ab
a
2−2ab+b
2=0
(a−b)
2=0
ponieważ zarówno a jak i b są większe od zera to a=b (tylko wtedy a−b=0)
c.n.u.
5 maj 15:33
ABC:
a można nie podnosić do kwadratu , tylko zauważyć :
(
√a−
√b)
2=a−2
√a√b+b
ale dla pokolenia smartfonów to za trudne
5 maj 15:41
ABC:
Hehe widzę jakiś Leon zawodowiec tu działa na bieżąco ,,,, czyściciel
5 maj 15:43
Eta:
Tyz prawda i świnto prawda
5 maj 15:44