Trójkąt równoboczny
MarcineQ:

w trójkącie równobocznym ABC na boku Ab wybrano punkt D, dzielący ten bok w stosunku 1:4.
Wyznacz miarę kąta α zaznaczonego na rysunku. Wynik Podaj w zaokrągleniu do 1°
4 maj 16:53
MarcineQ: Naprowadzi ktoś? Bo nie wiem od czego zacząć, myślałem nad tym jak poprowadziłem wysokość że
powstanie trójkąt 30,60,90 i w ten sposób można obliczyć wysokość, bo cały bok trójkata ma 5x,
więc połowa 2,5x czyli wysokość ma 2,5√3x, ale nie wiem czy to się do czegokolwiek przyda
4 maj 18:13
Layla:

Zrobiłabym to tak:
AE=2,5x
DE=AE−AD=2,5x−x=1,5x
z ΔDEC tgβ=2,5
√3x/1,5x≈2,89→β≈71
α=180−β=109
4 maj 18:48
MarcineQ: Też tak właśnie zrobiłem na brudno, tylko nie mam pewności czy to jest dobrze, więc wolałem
zapytać, dzięki
4 maj 20:02