dziwne zadanie
jaros: | | 2 | |
Wiadomo że sinx+cosx= |
| . oblicz sin3x+cos3x |
| | 3 | |
Wiem, że
sin
3x+cos
3x = (sinx + cosx)
3 −3sinxcosx(sinx + cosx)
Jak sobie poradzić z tym iloczynem?
4 maj 16:35
ICSP: Podnieś do kwadratu założenie.
4 maj 16:37
jaros: Mało mi to mówi, przecież pojawiają mi się wyrażenia podniesione do kwadratu.
4 maj 16:44
ICSP: ile wynosi:
sin2x + cos2x
4 maj 16:44
f123: Hmm, a moze sin
2x + cos
2x to jakis wzor?
4 maj 16:45
jaros: A no tak....
4 maj 16:47
jaros: Dziękuje, rozwiązane
4 maj 16:51
Mariusz:
sin
3x+cos
3x = (sinx + cosx)
3 −3sinxcosx(sinx + cosx)
Do tej pory dobrze
(Na marginesie dodam że z takiego pogrupowania wzoru skróconego mnożenia
korzystasz także podczas rozwiązywania równania trzeciego stopnia)
sin
3x+cos
3x = (sinx + cosx)
3 −3sinxcosx(sinx + cosx)
sin
2x+cos
2x=(sinx+cosx)
2−2sinxcosx
2sinxcosx=1−(sinx+cosx)
2
Czyli mamy
| | 3 | |
sin3x+cos3x = (sinx + cosx)3 − |
| (1−(sinx+cosx)2)(sinx + cosx) |
| | 2 | |
4 maj 16:56