π | cosx | ||||||||||||
Jak obliczyc taka granice limx−> | bez reguły de l'hospitala? | ||||||||||||
2 |
|
π | ||
cosx = −sin(x − | ) | |
2 |
π |
| ||||||||||||
limx−> | |||||||||||||
2 |
|
π | ||
t= x− | ||
2 |
−sint | ||
limt−>0 | = −1 | |
t |
| |||||||||||
rozkładam sobie tak: | |||||||||||
t |
sint | −t | |||
i wiem, że | zbiega do 1 więc zostaje | = −1 | ||
t | t |
π | π | |||
Widać przecież, że x − | zbiega do zera gdy x → | |||
2 | 2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |