Dany jest traez ABCD o dłuższej podstawie ab
Michał: Dany jest trapez ABCD o dłuższej podstawie AB. Na ramieniu AD wybrano punkt E, a na ramieniu BC
punkt F w taki sposób że odcinek EF jest równoległy do podstaw trapezu oraz lBFl =2.8 i
lCFl=1.2. Przedłużenia ramion trapezu przecinają się w punkcie P takim że lPAl=7.8 i
lPBl=10.4. Oblicz wartość iloczynu lPDl*lPEl. Zakładaj cyfrę jedności i dwie pierwsze cyfry po
przecinku otrzymanego wyniku.
Pomoże ktoś? Wyszło mi tylko że PC = 6.4
4 maj 13:55
Eta:
| | 7,8 | | 3 | |
Z podobieństwa trójkątów w skali k= |
| = |
| |
| | 10,4 | | 4 | |
|PD|*|PE|=|PC|*k *|PF|*k = 6,4*7,6*k
2=...............
4 maj 14:27