Dany jest trójkąt prostokątny abc
Filip:

Dany jest trójkąt prostokątny ABC o przyprostokątnych długości lABl = 4 i lBCl= 2. Odcinek PQ
dzieli ten trójkąt na dwie figury o równych polach. Oblicz obwód trójkąta APQ. Zaloguj cyfrę
jedności i dwie pierwsze cyfry po przecinku otrzymanego wyniku.
Jak zabrać się do tego zadania? Kompletnie nie mam pojęcia.
4 maj 13:04
salamandra:

Na pewno taki jest rysunek podany, czy ty go narysowałeś?
4 maj 13:08
Filip: Taki jest rysunek podany w książce. Przy Q i B jest kat prosty
4 maj 13:33
Filip: Tzn na dole jest A P B. Wierzchołek C jest na gorze
4 maj 13:34
Gangster: Narysuj dokladnie ten rysunek wraz z oznaczeniami.
4 maj 13:35
salamandra:

tak?
4 maj 13:37
Gangster: Obliczenia do rysunku salamandry:
P ABC = 4
ABC podobny do QPC k=2 ⇒QC=1
P PQC=1 ⇒ PQ=2
AQ= √20 −1 teraz policz Pole trojkata prostokatnego APQ
4 maj 13:39
a7: mi już chyba wyszło, zaraz napiszę
4 maj 13:39
Gangster: Obliczenia do rysunku który salamandra wrzucił jako pierwszy
4 maj 13:40
salamandra:

AB=4
BC=2
AC=
√20
Pabc=4
Papq=2
k=
√2
Ob=
√10+
√2+2
√2=3
√2+
√10
4 maj 13:45
salamandra: sory, źle wyznaczyłem
QP=
√2
AP=
√10
Obwód ten sam
4 maj 13:46
Filip: Dziękuję bardzo
4 maj 13:48
Gangster: fakt, uciekl mi kwadrat przy skali, zamysł dobry ale blad dalej w obliczeniach.
4 maj 13:49
salamandra: Nie daję gwarancji, że jest to dobrze, masz odpowiedź tego rozwinięcia dziesietnego?
4 maj 13:49
f123: Mi wyszlo 3
√2 +
√10
4 maj 13:51
Filip: Salamandra wyszło dobrze. Wynik taki jest w odpowiedziach a liczby do zakodowania do 740 więc
wszystko wychodzi elegancko dzięki
4 maj 13:51
salamandra: to git
4 maj 13:51
a7:

P
ABC=4 P/2=2
h=4
√5/5 (BR) z podobieństwa trójkątów ABC i BRC x=2
√5{5}
P
1=P
2
1/2*4|PR|=4−1/2*2
√5/5*4
√5/5 czyli PR=8/5
| | 2 | | 85 | |
z podobieństwa trójkątów ABC i ARP |
| = |
| czyli PB=z=16/5=315 |
| | 4 | | z | |
2
√58|PQ|=2*16/5 czyli |PQ|=y=16/25
√5
| | 80+48√5 | |
czyli OBWÓDΔAPQ=315+16/25√5+32/25√5= |
| ≈7,49325≈7,49 |
| | 25 | |
4 maj 13:57
a7: a więc u mnie błędy i źle....
4 maj 13:58
Karol: Wiem, ze zadanie ma pewnie kilka lat, ale pytanie.
Skad wiadomo, ze ABC jest podobny do QPC i ze k = 2? Nie jest dany ani jeden bok QPC, wiec skad
wynika wartość k?
24 lut 23:36
fil:

Z cechy (kk) ΔAPQ∼ΔABC
P
ABC=P= 4 to P
1=2
| P1 | | 1 | | √2 | |
| = k2 ⇒ k2= |
| to k= |
| |
| P | | 2 | | 2 | |
|AC|=
√20= 2
√5
to obwód ABC L= 6+2
√5
| | √2 | |
więc obwód APQ L1= k*L = |
| (6+2√5) |
| | 2 | |
L
1= 3
√2+
√10
===========
25 lut 00:03