matematykaszkolna.pl
geo mr t: rysunekProsta k o równaniu y=ax + b, gdzie a<0, przechodząca przez punkt S=(−3, −4), odcina na ujemnych półosiach układu współrzędnych odcinki, których suma długości jest najmniejsza z możliwych. Wyznacz równanie prostej k oraz tę najmniejszą sumę długości odcinków. S(−3;−4) A(x,0) B(0;y)
4 maj 13:02
Bleee: Wyznacz 'y' w zależności od 'x'. Szukasz minimum z |x| + |y|
4 maj 13:16
Layla: 1. Podstaw do prostej współrzędne punktu S i wyznacz 'b'. 2. Do równanie podstaw 'b' z 1. i wylicz 'x' uzależnione od parametru 'a'. 3. Długości odcinków to 'x' i 'b'. Sumujesz je. 4. Liczysz pochodną funkcji sumy odcinków. Jej miejsca zerowe, szukasz ekstremów. 5. Wyznaczasz równanie prostej. 6. Liczysz długości odcinków.
4 maj 13:17
mr t:
 4+y−3a 
Nie wiem jak wyznaczyć y w zależności od x... dochodzę do momentu gdy x=

a 
4 maj 13:46
Jerzy: Nie wiem, czy dobrze to policzyłeś, ale: ax = 4 + y − 3a ⇔ y = ax + 3a − 4
4 maj 13:56
f123: y = ax + 3a − 4 wspolrzedne punktu B (0, 3a − 4) wspolrzedne punkt A: Srpawdzasz, dla jakiego 'x' f(x) = 0 czyli 0 = ax + 3a − 4
 4 − 3a 
x =

a 
4 maj 13:56
wredulus_pospolitus: y=ax+b −4 = −3a + b −−−> b = 3a − 4 więc mamy równanie: y = ax + 3a − 4 stąd mamy współrzędne punktów:
 4−3a 
(0, 3a−4) oraz (

; 0)
 a 
wartość bezwzględną nakładasz (w końcu a<0) sumujesz ... i otrzymujesz funkcję ze zmienną 'a' ... pochodna ... szukasz minimum
4 maj 13:58
mr t: okej, dziękuje wszystkim, zrozumiałem emotka
4 maj 14:14