geo
mr t:

Prosta k o równaniu y=ax + b, gdzie a<0, przechodząca przez punkt S=(−3, −4), odcina na
ujemnych półosiach układu
współrzędnych odcinki, których suma długości jest najmniejsza z możliwych. Wyznacz równanie
prostej k oraz tę
najmniejszą sumę długości odcinków.
S(−3;−4)
A(x,0)
B(0;y)
4 maj 13:02
Bleee:
Wyznacz 'y' w zależności od 'x'.
Szukasz minimum z |x| + |y|
4 maj 13:16
Layla:
1. Podstaw do prostej współrzędne punktu S i wyznacz 'b'.
2. Do równanie podstaw 'b' z 1. i wylicz 'x' uzależnione od parametru 'a'.
3. Długości odcinków to 'x' i 'b'. Sumujesz je.
4. Liczysz pochodną funkcji sumy odcinków. Jej miejsca zerowe, szukasz ekstremów.
5. Wyznaczasz równanie prostej.
6. Liczysz długości odcinków.
4 maj 13:17
mr t: | | 4+y−3a | |
Nie wiem jak wyznaczyć y w zależności od x... dochodzę do momentu gdy x= |
| |
| | a | |
4 maj 13:46
Jerzy:
Nie wiem, czy dobrze to policzyłeś, ale:
ax = 4 + y − 3a ⇔ y = ax + 3a − 4
4 maj 13:56
f123: y = ax + 3a − 4
wspolrzedne punktu B (0, 3a − 4)
wspolrzedne punkt A:
Srpawdzasz, dla jakiego 'x' f(x) = 0
czyli 0 = ax + 3a − 4
4 maj 13:56
wredulus_pospolitus:
y=ax+b
−4 = −3a + b −−−> b = 3a − 4
więc mamy równanie:
y = ax + 3a − 4
stąd mamy współrzędne punktów:
| | 4−3a | |
(0, 3a−4) oraz ( |
| ; 0) |
| | a | |
wartość bezwzględną nakładasz (w końcu a<0) sumujesz ... i otrzymujesz funkcję ze zmienną 'a'
... pochodna ... szukasz minimum
4 maj 13:58
mr t: okej, dziękuje wszystkim, zrozumiałem
4 maj 14:14