funkcja
ewka: Odwieczny problem z wymierna
naszkicuj wykres i co robie źle
robie tak
| | −3x+0,5 | | −3(x−1)−3+0,5 | | −3(x−1) | | 2,5 | |
f(x)= |
| = |
| = |
| − |
| |
| | x−1 | | x−1 | | x−1 | | x−1 | |
| | 2,5 | |
f(x)= −3 − |
| i jest niezgodne z odpowiedzia co nie tak przegladam te strone i niby |
| | x−1 | |
inne wychodza a ten nie, probowalam tez podzielic tak jak wielomiany sie dzieli i tez mi tak
wycchodzi
| | 3 | |
w odpowiedzi jest f(x)= |
| |
| | x−1 | |
4 maj 11:16
Jerzy:
Twoje rozwiązanie jest poprawne. Sprawdź np. dla x = 0
4 maj 11:28
ewka: ale w poleceniu jest jeszcze wykres i jest w odpowiedzi tylko jedna asymptota pionowa x=1
owszem u mnie tez ona jest ale jest też pozioma −3 nie rozumiem
4 maj 11:34
Jerzy:
Policz granicę dla x → −∞ oraz dla x → ∞ , to zobaczysz asymptotę pozimą y = − 3
4 maj 11:38
Jerzy:
W odpowiedziach masz również zły wykres.
4 maj 11:39
ewka: nie mialam granicy 2 th
4 maj 11:42
ewka: czyli zrobilam dobrze ? tak ?
4 maj 11:43
Jerzy:
Tak.Masz dobrze.Funkcja ma też asymptotę poziomą: y = − 3
4 maj 11:44
Jerzy:
4 maj 11:45
ewka: co ciekawe oni w odpowiedzi mają wykres tak jakby była pozioma asymptota y=−3, ale nie jest
zaznaczona tylko jest pionowa, dzięki
4 maj 11:48