Jak to rozwiązać?
Study1352: Dane są punkty A(2,2), B(4,2) i C(2,4). Trójkąt ABC i trojkąt do niego pezystający mają jeden
bok wspólny. Znajdź współrzędne trzeciego wierzchołka trójkąta przystającego. Podaj wszystkie
rozwiązania zadania.
4 maj 10:59
wredulus_pospolitus:
Trójkąt ABC jest trójkątem równoramiennym prostokątnym.
Zrób rysunek

Zauważ, że masz trzy możliwe trójkąty przystające:
1) wspólne wierzchołki to A i B ... wtedy D (trzeci wierzchołek tegoż trójkąta) wyznaczamy ze
wzoru na współrzędne środka odcinka.
Zauważ bowiem, że środkiem odcinka DC będzie punkt A
2) wspólne wierzchołki to A i C ... analogicznie do wcześniejszego punktu (środkiem odcinka DB
będzie punkt A)
3) wspólne wierzchołki to B i C ... w tym momencie trójkąt ABC i trójkąt DBC tworzą wspólnie
... kwadrat. Masz trzy wierzchołki kwadratu ... wyznacz czwarty z nich
4 maj 11:13
a7:

Jeżeli jest dopuszczalne odczytywanie współrzędnych z rysunku to
D=(4,4) E=(2,0) F=(0,2)
jeżeli trzeba obliczać to daj znać
4 maj 11:30