ciagi
TłumokMatematyczny: Podaj ogolny wzor ciagu Sn = 3n2+7. uzasadnij ze jest arytmetyczny
4 maj 08:54
PW: Treść zadania podana niechlujnie. Ciąg Sn = 3n2 + 7 na pewno nie jest arytmetyczny.
4 maj 09:35
TłumokMatematyczny: Reklamacje to nie do mnie

Treść zadania przepisana słowo w słowo.
4 maj 09:40
Jerzy:
an = Sn − Sn −1 = 3n2 + 7 − [ 3(n2 − 2n + 1) + 7] = 2n − 1
an − a{n − 1) = 2n − 1 − [2(n − 1) − 1] = 2n − 1 − 2n + 2 + 1 = 2 , czyli ciąg an jest
arytmetyczny.
4 maj 09:45
PW: A może byś się zastanowił o czym mówię zamiast tak niezbyt grzecznie odpowiadać.
4 maj 09:45
Jerzy:
A ja z kolei pomyliłem się w rachunkach, ale schemat rozwiązania jest identyczny.
4 maj 09:49
Jerzy:
an = 6n − 3
4 maj 09:50
TłumokMatematyczny: To po ci była ta uwaga? Nie masz się już czego czepiać?
@Jerzy dziękuję
4 maj 09:52
Jerzy:
Co nie zmienia faktu,że treść zadania jes źle sformułowana
4 maj 09:56
TłumokMatematyczny: Niestety nie ja układam zadania.
4 maj 09:57
PW: Jesteś arogancki i nie chcesz pewnych rzeczy zrozumieć. Ode mnie już żadnej pomocy nie
dostaniesz. Tkwij sobie dalej w bylejakości.
4 maj 09:57
Jerzy:
Czy przepisałaś to zadanie z jakiegoś podrecznika ?
4 maj 10:05
TłumokMatematyczny: No patrz, kiedy ludzie zaczynają cię traktować w taki sam sposób jak ty ich, zaczyna ci się to
nie podobać... Zastanawiam się... z czego ty wynika?
"Treść zadania podana niechlujnie." Czemu dokładnie miało to służyć? Mam cię przeprosić, że
dostałam tak sformułowane zadanie?
4 maj 10:08
TłumokMatematyczny: Nie wiem z jakiej to książki
4 maj 10:08
Jerzy:
Czyli ktoś podał ci treść zadania, a ty bezkrytycznie go przepisałaś.
Sn oznacza sumę n początkowych wyrazów tego ciągu , a nie ciąg.
4 maj 10:12
TłumokMatematyczny: @Jerzy, tak.
4 maj 10:13
TłumokMatematyczny: Poza tym, między ''niechlujnie'', a ''źle sformułowana'' jest duża różnica.
4 maj 10:15
ABC:
wielka awantura że brakuje dwóch słów "dla którego" , jak to mówią znaj proporcjum mocium panie
4 maj 10:57
TłumokMatematyczny: Niektórzy nie mogą się powstrzymać
4 maj 11:05
ICSP: Sn nie przedstawia sumy ciągu arytmetycznego.
4 maj 11:50
wredulus_pospolitus:
TłumokMatematyczny −−− tak naprawdę to PW ma słuszność w tej sprawie.
Zapis: "Podaj ogolny wzor ciagu S
n = 3n
2+7"
jest tak samo 'poprawny' jak zapis: " x
2+5/x − 3 = 5"
Dlaczego ... otóż przy takiej treści zadania, mamy po prostu podać wzór ogólny ciągu {S
n}, a
tenże wzór mamy podany w treści zadania

S
n = 3n
2 + 7.
Tak więc −−− tak samo jak w przypadku NIECHLUJNEGO zapisania ułamków (patrz 3 linijki powyżej)
tak i w tym przypadku co powinniśmy sobie pomyśleć ?!
4 maj 12:01
WhiskeyTaster: Cóż, niektórzy zapominają, że jeśli ktoś się tu o coś "czepia", to robi to zazwyczaj słusznie.
Niestety Tłumok, ale do PW brakuje Ci zapewne dziesiątek lat doświadczenia.
4 maj 12:31