Trygonometria
MarcineQ: | | 1 | |
1. Kąt rozwarty α ma miarę 110° Wynika z tego, że − |
| <cosα<0 TAK/NIE |
| | 2 | |
2. Rozstrzygnij czy istnieje kąt rozwarty α, dla którego cosα=tg150°
4 maj 02:07
wredulus_pospolitus:
cos110o = cos(90+20) = −sin(20o) wniosek
tg150o = tg(90 + 60o) = −ctg(60o) = .... wniosek
4 maj 03:22
MarcineQ: W 1 TAK
A w 2 nie mogę za bardzo zrozumieć
4 maj 15:37
MarcineQ: Chodzi mi że nie wiem jak na tej podstawie mogę wyciągnąć wniosek, bo to co napisałeś to
rozumiem jak to zamieniłeś
4 maj 15:38
f123: Zobacz na wykres sinusa
4 maj 15:46
MarcineQ: A co ma sinus do tego 2 zadania?
4 maj 15:49