prawdopodobieństwo
Matfiz: 60 pewnej grupy stanowią dziewczęta. Prawdopodobieństwo wybrania z tej grupy chłopaka lub
dziewczyny noszącej okulary wynosi 0.58. Oblicz prawdopodobieństwo, że losowo wybrana osoba z
tej grupy będzie dziewczyną nienoszącą okularów.
Pomocyy
3 maj 23:05
Matfiz: 60% *
3 maj 23:05
wredulus_pospolitus:
'co 60'
3 maj 23:05
Matfiz: 60%, nie dopisałem
3 maj 23:06
wredulus_pospolitus:
skoro 60% to dziewoje ... to 40% to chłopaki
w takim razie 58% − 40% = 18% <−−− to dziewoje w okularach
w takim razie 60% − 18% = 42% <−−− to dziewoje bez okularów
3 maj 23:06
wredulus_pospolitus:
Czy rozumiesz 'sposób rozumowania' (dedukcji)
3 maj 23:07
a7: 42% nie nosi okularów 0,42*0,6x=0,252x
| | 0,252x | |
P(A)= |
| =252/1000=63/250 |
| | x | |
3 maj 23:08
wredulus_pospolitus:
I dlaczego można tak dedukować

3 maj 23:08
Matfiz: dziękuję bardzo
3 maj 23:09
a7: u mnie źle
3 maj 23:09
Matfiz: teraz już jasne
3 maj 23:09
wredulus_pospolitus:
wow wow wow .... a7 ... co Ty tutaj zrobiłaś


Z tego co napisałaś wynikałoby, że większość dziewczyn (co nie jest prawdą) nosi okulary.
3 maj 23:10
a7: pomyliło mi się z zupełnie innym typem myślenia/zadania
3 maj 23:11