Zadanie optymalizacja
Luki: Z bel papieru (półfabrykaty) o szerokości 100 cm należy wyprodukować co najmniej
15 rolek o szerokości 50 cm i 25 rolek o szerokości 45 cm.
Zminimalizować liczbę półfabrykatów tak, aby była zachowana liczba rolek
Potrzebuje model matematyczny tego zadania na wczoraj.
3 maj 19:49
wredulus_pospolitus:
tu jest niewiele do optymalizacji
skoro wychodzimy z rolki o szerokości 100 cm a chcemy mieć rolki o szerokości 50 i 45 cm
to znaczy że z każdego półfabrykatu tworzymy dwie rolki końcowego produktu.
3 maj 20:13
wredulus_pospolitus:
a jak 'potrzebujesz na wczoraj' to znaczy że się opierdzielałeś i nagle sobie przypomniałeś, że
nóż nad Tobą wisi w postaci tego idiotycznie banalnego zadania.
3 maj 20:13
Luki: no właśnie o to chodzi zadanie jest oczywiste a gość chce żeby to rozwiązać solverem w excelu a
do tego jest potrzebny model a ja nie wiem jak ma on wyglądać
3 maj 20:16
PW: Pracownik tnący role pomyślałby taK;
Mogę kroić bezodpadowo na rolki po 50 cm lub na rolki 50cm + 45 cm lub na rolki 45 cm + 45 cm.
Wyniki krojenia mogą być następujące (pierwszy składnik − liczba rolek ciętych na 50+50, drugi
składnik − liczba ciętych na 50+45, trzeci składnik − liczba rolek ciętych na 45+45):
0 + 15 + 5 = 20
1 + 13 + 6 = 20
2 + 11 + 7 = 20
3 + 9 + 8 = 20
4 + 7 + 9 = 20
5 + 5 + 10 = 20
6 + 3 + 11 = 20
7 + 1 + 12 = 20
− za każdym razem uzyskuje się 15 rolek 50 cm i 25 rolek 45 cm.
Nawet
8 + 0 + 12 = 20 daje 16 rolek 50 cm i 24 rolki 45 cm, a więc odcięcie od jednej z rolek 50 cm
paska 5cm daje pożądany wynik. (ale jest to samo co 7 + 1 + 12 z jednym dodatkowym cięciem).
Czy takie coś może być podstawą do stworzenia modelu?
3 maj 22:00