przekształcenie
jaros: Witam, mam pytanie, wytłumaczy mi ktoś przekształcenie zachodzące tutaj:
| x3 − 1 | | −2 | |
| = x2 − x + 1 + |
| |
| x + 1 | | x + 1 | |
3 maj 19:01
Mila:
1) a
3+b
3=(a+b)*(a
2−ab+b
2)
2)
| x3−1 | | (x3+1)−2 | | (x+1)*(x2−x+1)−2 | |
| = |
| = |
| = |
| x+1 | | x+1 | | x+1 | |
3 maj 19:07
jaros: aaaa juz rozumiem ale zastanawiam się skąd ja mam to widzieć
3 maj 19:14
jaros: A mam takie pytanie, jak robić takie zadania Wyznacz wszystkie punkty o obu współrzędnych
| | x3 − 1 | |
całkowitych należące do wykresu funkcji f(x) = |
| |
| | x + 1 | |
3 maj 19:15
Blee:
tak jak miałeś początkowo
i teraz patrzysz dla jakich CAŁKOWITYCH 'x' to wyrażenie także będzie przyjmować wartość
całkowitą, a będzie taką wartość przyjmować wtedy gdy (x+1) będzie dzielić bez reszty '2'
3 maj 19:18
jaros: hmm rozumiem, ale skąd mam wybrać te liczby?
3 maj 19:31
jaros: Aaa wsm już wiem tych przypadków będzie tylko 4?
3 maj 19:36
f123: 1, −1, −2, 2
3 maj 20:08
wredulus_pospolitus:
tak ... cztery przypadki:
x+1 = ± 1 lub x + 1 = ± 2
3 maj 20:16
Mila:
a)x+1=1⇔x=0 i k=−2 wtedy w=−1
(0,1)
b)x+1=−1⇔x=2 i k=2 i wtedy w=9
(−2,9)
c)x+1=2⇔x=1 wtedy w=....?
d)x+1=−2⇔x=−3 wtedy w=...
3 maj 20:23
jaros: Ok już zrozumiałem dla d) w = 14 więc punkt D = (−3,14)
4 maj 09:32