okrąg i prosta
bob: Napisz równanie prostej, która przechodzi przez punkt A=(0,1) i przecina okrąg x2+y2=4 w
takich punktach M,N, że |MN|=3,5
3 maj 16:28
f123: Zrob rysunek pomocniczy, zobacz jakie figury mozesz dostac po polaczeniu niektorych punktow
3 maj 16:36
bob: zrobiłem i ciągle nie mogę wpaść na nic
3 maj 16:42
f123:

a teraz?
3 maj 16:50
bob: czarna dziura
3 maj 16:57
f123: x = ...
Rownanie prostej y = ax + b ∊ A(0, 1)
1 = b
y = ax + 1
Odleglosc punkt S od prostej to bedzie x − wyliczasz a
2 sposob:
y = ax + 1
x
2 + (ax + 1)
2 = 4
wtedy patrzysz dla jakiej wartosci parametru a rownanie to ma jedno rozwiazanie (czyli Δ = 0)
3 maj 17:02
f123: Policz tym pierwszym, drugiego nie jestem pewny, moze ktos potwierdzi?
3 maj 17:08
f123: Tak, drugie nie jest do tego typu zadan, to licz pierwszym
3 maj 17:12
bob: okej, wszystko działa tylko mógłbyś mi wytłumaczyć dlaczego pod y podstawiłeś |MN|/2?
przepraszam, jesli to oczywista oczywistość, ale już wkurzony na to jestem bo inne zadania z
tego działu szły mi całkiem nieźle, a tutaj jakaś katastrofa
3 maj 17:28
f123: MSN jest to trojkat rownoramienny a odcinek do rpostej dzieli odnicem MN na 2 rowne czesci
3 maj 17:44
bob: ojezuuuu to przecież pitagoras xD chyba muszę sobie przerwę zrobić, dzięki
3 maj 17:44