matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
..
dureń91:
Rozpisz wielomian na czynniki x
6
−1
26 lut 20:07
Eta:
jak masz taki nick ........ no to chyba dlatego nie umiesz
korzystamy ze wzorów a
2
−b
2
=(a−b)(a+b) i a
3
−b
3
=(a−b)(a
2
+ab+b
2
) a
3
+b
3
= (a+b)(a
2
−ab+b
2
) x
6
−1=(x
3
−1)(x
3
+1)=(x−1)(x
2
+x+1)(x+1)(x
2
−x +1)=(x −1)(x+1)(x
2
+x+1)(x
2
−x+1)
26 lut 21:58