op
f123:

Zakład produkcyjny planuje wytwarzanie pojemników o objętości 1728 dm
3 , które mają kształt
otwartego graniastosłupa prawidłowego czworokątnego (bez górnej podstawy – zobacz rysunek).
Koszt produkcji 1 dm
2 podstawy tego pojemnika wynosi 0,3 zł, a koszt produkcji 1 dm
2 jego
ścian bocznych wynosi 0,2 zł. Ponadto, do kosztu produkcji należy doliczyć niezbędne
wzmocnienie krawędzi podstawy w cenie 4,2 zł za 1 dm długości. Oblicz jakie powinny być
wymiary tego pojemnika tak, aby koszt jego produkcji był najmniejszy możliwy.
3 maj 16:09
f123: Skoro na gorze nie ma podstawy, to nie ma tez krawedzi podstawy? Czyli za wzmocnienie krawedzi
podsatwy powinnismy wliczyc takze gorne krawedzie czy tylko dolne?
3 maj 16:12
wredulus_pospolitus:
Ja bym brał pod uwagę tylko krawędzie dolnej podstawy
3 maj 16:25
f123: hmm to wtedy nasza funkcja by wygladala tak?
a
2 * h = 1728
| 1728 | |
f(a) = 0.3a2 + 4 * 0.2 * |
| + 4.2 * 4a  |
| a | |
3 maj 16:31
wredulus_pospolitus: da
3 maj 16:31
f123: to dostaje dla a3 = 2304 minimum
3 maj 16:35
f123: Przy okazji dawno na discordzie cie nie bylo
3 maj 16:37