Ciąg geometryczny - bakterie
kitka04: Bakterie rozmnażają się wegetatywnie przez podział komórki. Jeżeli założymy, że każda
komórka dzieli się na dwie części w ciągu 30 minut, a żadna z komórek nie ginie, to ile komórek
bakterii powstanie
a) z trzech bakterii w ciągu 1 godziny?
b) Z dwóch bakterii w ciągu 10 godzin?
3 maj 15:27
Jerzy:
a) na początku masz 3 bakterie,to ile będzie po 30 minutach ?
3 maj 15:37
wredulus_pospolitus:
a
1 = 1
q = 2
1h = 2*30min −−−> a
3 − a
1 =

10h = 20*30min −−−> a
21 − a
1 =
3 maj 15:38
: zastosuj mydło Protex
3 maj 15:46