dowodzenie nierówności
jaros: x4 − 6x3 + 11x2 − 6x + 1 ≥ 0
Umie ktoś to rozwiązać Hornerem bo ja nie mam na to innego pomysłu
3 maj 13:52
salamandra: jaka jest treść zadnaia?
3 maj 13:53
jaros: Wykaż, że dla każdej liczby rzeczywistej x prawdziwa jest nierówność x(x − 1)(x − 2)(x − 3) + 1
≥ 0
3 maj 13:55
Gangster: Moze pochodna i monotonicznosc?
3 maj 13:55
ABC:
zauważ że x(x−3)=x2−3x
(x−1)(x−2)=x2−3x+2
zatem podstaw t=x2−3x+1
już widzisz?
3 maj 13:58
f123: (x2 − 3x)(x2 − 3x + 2) + 1 >= 0
(x2 − 3x)(x2 − 3x + 1) + x2 − 3x + 1 >= 0
(x2 − 3x + 1)2 >= 0
3 maj 14:01
salamandra:

Za pomocą pochodnej (oczywiście to niejedyny sposób)
f'(x)=4x
3−18x
2+22x−6
f'(x)=0 ⇔ 4x
3−18x
2+22x−6=0
| 3 | |
| jest pierwiastkiem wielomianu 4x3−18x2+22x−6 |
| 2 | |
| | 3 | |
(4x3−18x2+22x−6):(x− |
| )=4x2−12x+4 |
| | 2 | |
4x
2−12x+4=0
Δ=144−64=80
√Δ=4
√5
| | 12−4√5 | | 3−√5 | |
x1= |
| = |
| (√5 > 2 i < 3), więc x1 > 0 |
| | 8 | | 2 | |
| | 3−√5 | | 3+√5 | |
min dla x= |
| oraz x= |
| |
| | 2 | | 2 | |
lim (x
4−6x
3+11x
2−6x+1)= +
∞
x−>+
∞
lim(x
4−6x
3+11x
2−6x+1)=+
∞
x−>−
∞
3 maj 14:03
salamandra: oczywiście jeszcze powinieneś sprawdzić te wartości które wyliczyłem, czyli f(x1) i f(x2) czy
są ≥ 0
3 maj 14:06
jaros: @salamndra dziękuję za policzenie z rachunku różniczkowego, @f123 Co się zadziało między 2 a 3
linijką? wiem, że wyłączyłeś 1 ale jak?
3 maj 14:06
jaros: @salamadnra tak samo bym zrobił to z rachunku różniczkowego
3 maj 14:07
f123: (x2 − 3x)(x2 − 3x + 2) + 1 = (x2 − 3x)(x2 − 3x + 1 + 1) =
(x2 − 3x)(x2 − 3x + 1) + (x2 − 3x)
3 maj 14:07
jaros: Dla min i max = 0 oraz funkcja w nieskończonościach przyjmuje wartości nie ujemne zatem ckd.
3 maj 14:08
ABC:
gdybyś podstawił jak ci radziłem dostałbyś (t−1)(t+1)+1≥0 , czyli t
2≥0 i byś wiedział skąd
3 maj 14:09
jaros: @ABC no tak wsm to teraz dużo bardziej widoczne i wystarczy tylko napisać, że kwadrat liczby
zawsze jest nie ujemy i wystarczy?
3 maj 14:13
jaros: @f123 czyli wyciąganie "1" z iloczynu 2 wyrażeń to tak jakby przepisać wyrażenie, które nie
przekształcamy?
3 maj 14:15
ABC:
tak, wystarczy napisać że kwadrat jest nieumny
3 maj 14:17
Repo: No właśnie mógłby mi ktoś rozpisać zapis @f123 ? Skąd z "1" wziął się nawias (x2−3x) godz.
14:07
3 maj 15:46
f123: @Repo
a pojdz od tylu, mamy wyrazenie (x2 − 3x)(x2 − 3x + 1) + (x2 − 3x). Wyciagami wspolny
czynnik przed nawias − w tym przyadku (x2 − 3x).
W nawiasie dostanimy: (x2 − 3x)(x2 − 3x + 1 + 1)
3 maj 16:05
Mariusz:
x4 − 6x3 + 11x2 − 6x + 1
√1 − 6x + 11x2 − 6x3 + x4≈1−3x+x2
1
0−6x+11x2 |(2−3x)(−3x)
−6x+9x2
0x+2x2−6x3+x4|(2−6x+x2)(x2)
2x2−6x3+x4
0x2 +0+x3+0x4
zatem
(1−3x+x2)2=1 − 6x + 11x2 − 6x3 + x4
Sposób wzięty z pisemnego sposobu obliczania pierwiastków
3 maj 17:28