7 | 1 | 2 | ||||
( | , | , | ) jest geometryczny. Oblicz iloraz ciagu geometrycznego. | |||
a + b + 2c | b | 9a |
a + b + 2c | 2b | ||
= | |||
7b | 9a |
5b − a | 2b | ||
= | |||
7b | 9a |
5b − a | |
−−− jest to nasze 'q' | |
7b |
5b − a | 2b | ||
= | |||
7b | 9a |
5 | 1 | a | 2 | a | |||||
− | ( | ) = | ( | )−1 | |||||
7 | 7 | b | 9 | b |
a | ||
Podstawienie: t = | ; | |
b |
5 − t | 2 | ||
= | |||
7 | 9t |
45 − 39 | 1 | |||
t1 = | = | |||
18 | 3 |
45 + 39 | 14 | |||
t2 = | = | |||
18 | 3 |
a | 1 | 1 | |||
= | => a = | b | |||
b | 3 | 3 |
| 14 | ||||||||||||
q = | = | ||||||||||||
7b | 21 |
a | 14 | 14 | |||
= | => a = | b | |||
b | 3 | 3 |
| 1 | ||||||||||||
q = | = | ||||||||||||
7b | 21 |
2 | 1 | |||
q= | v q= | |||
3 | 21 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |