stereometria
zadanko:

Podstawa ostroslupa jest kwadrat ABCDd o boku dlugosci 25.Sciany boczne ABS i BCS maja takie
same pola,kazde rowne 250.
Sciany boczne ADS i CDS tez maja jednakowe pola,kazde rowne 187,5.Krawedzie boczne AS i Cs maja
rowne dlugosci.
Oblicz objetosc tego ostroslupa.
Zastanawialem sie gdzie tu bedzie wysokosc i wymyslilem takie cos.
25*h=500
h = 20 (te czerwone)
25*h
2=375
h
2=15 (zielone)
WΔEFS z tw.cos. licze ∠EFS
400 = 25
2+15
2−50*15cosα
No i potem z Δ prostokatnego GFS uzywajac tego sinα wyliczam H = 12
V = 2500
Jest ok?Czy nie?Czy mozliwe by bylo,ze ten kat α nalezy do IV cwiartki,zatem sinα<0 i te
rozwiazanie by nie przeszlo?