..
dureń91: Rozwiąż układ równań metodą przeciwnych współczynników (czego kompletnie nie kumam)
7x+2y=32
5x−2y=11
26 lut 20:05
fruu: Metoda przeciwnych wspolczynnikow to metoda, w ktorej x lub y w naszym wypadku ma ulec redukcji
do 0, aby miec tylko jedna niewiadoma.
7x+2y=32
5x−2y=11
_________+
7x+2y+5x−2y=32+11 y sie redukuja, jakby sie nie redukowaly nalezaloby pozmozyc przez −1
12x=43 lub inna "dogodna cyfre"
x=4312
x=3712
7x+2y=32
7*4312+2y=32
30112+2y=32
2y=32−25112
2y=61112
y=8312*12
y=8324
y=31124
26 lut 21:43