Znaleźć rzut prostej
Adam: Znaleźć rzut prostej L na płaszczyznę II: 2x+3y+z−6=0
| | ⎧ | x−4y+4z−5=0 | |
| L: | ⎩ | 3x+y−z+2=0 |
|
postać krawędziową chcę zamienić na postać kanoniczną ale wyszło mi
[1,−4,2]x[3,1,−1]=[2,7,
13]
i przecież ta 13 to raczej nie może być
2 maj 22:42
jc: Z pęku płaszczyzn przechodzących przed daną prostą, wybiorę płaszczyznę prostoadłą
do danej płaszczyzny.
a(x−4y+4z−5)+b(3x+y−z+2)=0
2(a+3b)+3(−4a+b)+(4a−b)=0
−6a+8b=0
a=4, b=3
Szukana prosta:
13x − 13y−13z−17=0
2x+3y+z−6=0
Ładniej by wyszło, gdyby zamiast +2 było −2 lub zamiast −5 5.
2 maj 23:16
jc: Mała pomyłka, powinno być
13x−13y+15z−17=0
Dla
x−4y+4z+5=0
3x+y−z+2=0
mielibyśmy
x − y+z+2=0
2x+3y+z−6=0
2 maj 23:18
Mila:
1) [1,−4,4]x[3,1,−1]=[0,13,13]
2) II sposób
x−4y+4z−5=0
3x+y−z+2=0
1) Przyjmuję z jako parametr t
z=t, t∊R
x−4y=5−4t
3x+y=−2+t /*4
−−−−−−−−−−
x−4y=5−4t
12x+4y=−8+4t
−−−−−−−−−
13x=−3
Równanie parametryczne prostej L
z=t
k
→=[0,1,1] −wektor kierunkowy prostej
===========
3) [0,13,13] || [0,1,1]
2 maj 23:42
Adam: Dziękuje ślicznie

a nie tak :
4x−16y+16z−20+9x+3y−3z+6=0
13x−13y+13z−14=0
2 maj 23:49
jc: Adam, masz rację
3 maj 08:38