okregi
pjoterek: Wyznacz równanie prostej, względem której okręgi o równaniach (x+2)2+(y+7)2=5 oraz
x2+y2−12x−10y+56=0 są symetryczne
jak takie coś zrobic?
2 maj 18:42
f123: Oblicz dlugosc promienia drugiego okregu i wtedy zobacz.
2 maj 18:52
xyz: puść prostą między środkami tych okręgów
dokladniej mowiac wyznacz srodek odcinka S1S2 (gdzie S1 i S2 to srodki okregow)
i prosta przechodzaca przez ten punkt powinna byc dobra.
Ale wpierw schowaj drugi okrag tez do nawiasow...
2 maj 18:52
f123: durgi okrag
S = (6, 5), r = √5
2 maj 18:53
f123: Wyznacz wspolrzedne srodka odcinka S1S2, a prosta ktorej szukasz bedzie przechodzic przez ten
punkt i bedzie prostopadla do prostej S1S2
2 maj 18:55